Bağımlılığın her türlüsünden kendini sakındıran bireylerden olarak teknolojinin olumsuz etkilerini anlatan bir yazı yazmak istedik. Araştırarak yeni öğrendiğimiz ve daha önceden de bildiğimiz şeyleri harmanlayarak aşağıdaki listeye ulaştım. Bunları okurken umarım siz de yaptığınız hataların farkına varır ve kendiniz için önlemler alırsınız. Şimdi “Teknolojinin Olumsuz Etkileri” başlıklı listeme göz atalım.
Teknolojinin Olumsuz Etkileri 1. Elektronik Uykusuzluk
Dinlenme saatleri arasında dahi telefon, bilgisayar, tablet gibi cihazlarla uğraşmak. Bu hem dinlenme verimini düşürecek hem de yeterince dinlenilemediği için gün içindeki aktivitelerde de bir düşüşe neden olacaktır. Birçoğumuzun aklınının bir köşesinde, yatağa girdiğinde dahi yeni bir paylaşım olmuş mu veya yeni bir haber var mı gibi sorular yer almakta. Odanın karanlığında sosyal medyadan haber sitelerine kadar birçok sitede dolanmaktayız. Bu uyku düzensizliğine yol açan sebeplerden yeganesi.
Teknolojinin Olumsuz Etkileri 2. Depresyon
Olumsuz olayların sosyal paylaşım sitelerinde sürekli olarak paylaşılması bireyleri depresyona sürüklüyor. Sadece bununla da sınırlı değil. Beğeni sayısı düşük olan, paylaşımlarına yorum yapılmayan, takipçi sayısı arkadaşlarınınkinden az olan kişiler kolaylıkla depresyona girebiliyor. Yani aslında eften püften sebeplerden dolayı ruh hali düşük insanlar haline geliyoruz
3. Siberkondri
Hastalığı internet üzerinden araştırarak çözmeye çalılmak. Her ne kadar gerçek doktorla olan ilişkimiz 15 günlük randevu bekleme süresinden sonra gerçekleşen 1 dakikalık bir konuşma kadar olsa da onlara danışmak en doğru yol. Çünkü eğer internete girip hastalık belirtilerine bakacak olursanız, inan olun ki, şu ana kadar yaşamanız mucize. Hastalık hastası olmamak için rahatsızlığınızı bir doktora danışarak çözüme kavuşturun. Bu, her ne kadar teknolojinin olumsuz etkileri başlığı altında verdiğimiz en masum şeylerden biri olsa da bazı insanlarda kritik seviyede bir soruna dönüşebiliyor.
4. Cheesepodding
İnternette sürekli olarak mp3 indirmek. Çoğumuzun müzik listesi tam takır doludur. 100 müziklik bir listede her müziğin 3 dakika olduğunu düşünürsek baştan sonra tamamını dinleyecek olsak tam 6 saatimizi alır. Yani 100 müzikten oluşan bir liste için bile günün 4’te 1’ini heba ediyoruz. Ki bu çok iyimser bir rakamdı. Müzik listesinde 1000’in üzerinde şarkı barındıran milyonlarca kişi var ve bunların hepsini dinlemek günler alacaktır. Müzik listesinde benim gibi unutulmuş ve bu güzel şarkı sonra dinlerim deyip hiç dinlemeyenleri genel bir temizliğe davet ediyorum. 22 şarkımla sizleri bana rakip olmaya davet ediyorum.
5. İnternet Siniri
Cihazlardaki performans düşüklüğünün, sosyal medyadaki düşük profil seyrinin bireyi sinirli hale getirmesi. Milyonlar aylık kazançlarının 4-5 katını en fazla 4-5 yıl kullanabilecekleri telefonlara harcıyor. Ancak bu kadar şanslı olmayanlar(!), daha düşük model telefon kullananlar için cihazdaki performans düşüklüğü tam bir çileye dönüşebiliyor. Bir cihazın bir oyunu kaldıramaması demek birçoğumuz için hayati meseleler anlamına geliyor. Doğal olarak bu da sinir yapıyor.
6. Fomo (En Sık Rastlanan Teknolojinin Olumsuz Etkileri)
Gelişmeleri takip edememe kaygısı. İster sosyal medyadaki gönderiler olsun isterse haber kaynakları, bireyler hep bir şeyler kaçıracakmış kaygısı içerisine giriyorlar. Oysa ki sosyal medya gönderileri ve haber kaynaklarındaki haberlerin gün içerisinde alabileceği zaman 30 dakikadan çok daha kısa bir süre. Yani anlık olarak internet kullanıcısı olmaya gerek duyulmadan toplu taşıma araçlarında veya günün herhangi bir zaman diliminde 30 dakikanızı ayırarak her şeyden haberdar olabilirsiniz.
7. Ego Sörfü
Birey sürekli olarak internette kendini araştırarak hakkında paylaşılanları görmek ister. Bir nevi kendini tatmin etmeye çalışır. Bu da onu ego sörfü yapmaya sürükler ve günlerce aynı şeyleri görse de bunu yapmaktan vazgeçmez.
8. Hayalet Titreşim (İleri Düzey Teknolojinin Olumsuz Etkileri)
Telefonun çalmadığı zamanlarda dahi sürekli olarak titreşim hissetmek. Yani hislerimizi dahi teknolojinin oyuncağı yapmış olmak. Bazı şeylere kendimizi o kadar kaptırıyoruz ki, psikolojimiz de bir noktadan sonra bizi o yöne itiyor. Mesela telefonumuz yanımızda olmadığı zaman biri aramış mı diye telefonumuza uzandığımızda birinin aradığını görünce artık şaşırmaz hale gelebiliyorsunuz.
9. Photolurking
Sosyal medya hesaplarından sürekli olarak fotoğraflara bakarak zaman geçirmek, paylaşımlarını kimlerin takip ettiğini kontrol etmek. Bu da ego sahibi insanların sürekli yaptığı ve takıntı haline getirdiği teknolojinin olumsuz etkileri başlığı altında dikkat edilmesi gereken maddelerden biri biri.
10. Selfitis Ve Borderline Selfitis
Selfitis, süreki kendi fotoğrafını çekip sosyal medyada paylaşmak, borderline selfitis ise sosyal medyada paylaşmasa dahi bireyin günde en az 3 kez kendi fotoğraflarını çekmesidir. Yani bir nevi kendini ön planda bulunduran fotoğraf çekme hastalığı. Neyseki, kendi fotoğraflarımı ayda bir çekiyor ve daha sonra bunları siliyorum. Bana en uzak olan teknolojinin olumsuz etkisi bu olsa gerek.
11. Google Takibi
Etrafındaki insanları süreli olarak internette aratmak. Kim ne yapıyor diye sürekli başkalarını araştırmak ancak kendisi için hiçbir şey yapmamak da buraya girer mi, emin değiliz ama oturduğumuz yerden başkalarının gidişini izlemek pek de güzel bir şey olmasa gerek.
12. Nomofobi Ve Phubbing
Nomofobi, cep telefonun uzaklaşma kaygısı iken phubbing ise akıllı telefon bağımlılığı anlamlarına geliyor. Yani milyarlarca insanın içinde olduğu durum. Eskiden elektrik olmadan yaşayabilir miydiniz, sorusuna birçok insan hayır diyorken o soru şimdilerde cep telefonunuz olmadan yaşayabilir miydinize evrilmiş durumda.
Temennimiz odur ki, eğer sizde de bu sorunların belirtileri varsa bir an önce kendinize gelip gerçek hayatla buluşma şerefine nail olursunuz. Oyun bağımlısıysanız en zevkli oyunların sokakta, sosyal medya bağımlısıysanız en güzel sosyal ortamın aile ve arkadaşlar arasında, video, film bağımlısıysanız en güzel senaryoların çevrenizde olduğunun farkına varabilirsiniz. Hayat, ekranlarda olan değil, gökyüzüne bakarak anlaşılandır. Teknolojinin olumsuz etkileri hakkında yazdıklarımız bizim kendi elimizle kendimize yaptıklarımızdı. Teknolojinin bu olumsuz etkilerini veya zararlarını bir kenara bırakmak da bizim elimizde. Gözlerimizi açabilmek dileğiyle, esen kalın.
Teknolojinin Olumsuz Etkileri yazımızı sevdiyseniz ilgilenebileceğiniz yazı: ABD’li Girişimci Gary Vaynerchuk Ve Anlatmak İstedikleri
Emeğinize sağlık👍
İnternet düzgün kullanıldığında çok güzel bir platform ama fazlası zarar kesinlikle.
Mail abonelik butonu koyarsanız daha rahat takip edebiliriz.
Mail aboneliği anasayfada yok ama gönderilerin en alt kısmında yer almakta. Fakat kullanmıyorum. Oradan da kaldırmayı düşünüyorum. Okumak isteyen bir şekilde gelip okur.