Bilindiği üzere hayvan isimleri genelde Latince olarak adlandırılmakta, oradan İngilizceye geçmekte ve biz de İngilizceden kendimize uygun bir şekilde çevirmekteyiz. Elbette at, öküz gibi hayvan isimleri binlerce yıldır Türkçemizde yer alan hayvan isimleri. Diğer dillerden, özellikle İngilizce’den hayvan ismi alırken İngilizce’de ş harfi olmadığı için ş harfi ile başlayan hayvan isimlerine denk gelmek biraz zor. Bu yüzden ş ile hayvan isimleri genelde birden fazla kelimeden oluşmakta.
Özellikle isim-şehir oyununda sıkça berabere kalınan veya boş bırakılan bir seçenekti, ş harfi ile başlayan hayvan ismi kısmı. İsim-şehir oyununda ş harfi ile hayvan ismi yazdığımda neredeyse hep şahin yazardım. Ancak daha sonraları izlediğim belgesellerin de etkisiyle şebek, şempanze gibi maymun türlerini de yazar olmuştum. Elbette, aynı kişilerle oynayınca tüm oyun bu 3 hayvan üzerinden dönüyordu.
Ancak yaptığım araştırma sayesinde ş harfi ile başlayan hayvan ismi buldum ve bunları paylaşmak yerinde olacaktır diye düşündüm. Dikkatimi çeken harflerde hayvan isimlerini araştırıp tek bir makale haline getirmeye çalışıyorum. Örneğin ilk olarak N harfi ile hayvan başlıklı yazıyla başladım yazmaya. Çünkü aklıma gelen tek hayvan ismi nehir balığıydı-ki böyle bir şey yok. Siz de daha birçok yeni hayvan ismi öğrenmek isterseniz, sitemde yayınladığım yazılara göz atarak, örneğin “ş ile hayvan” diye aratarak yeni yeni hayvanları tanıyabilirsiniz.
Yazımda öncelikle ş harfi ile başlayan hayvan isimlerinin bir listesine yer vereceğim ve hemen ardından listemde yer verdiğim hayvanların birçoğunu açıklayarak/tanımlayarak hem ismini ilk defa duyduğunuz hayvanların nasıl birer hayvan olduğunu anlatacağım, hem de size öğretirken ben de öğrenmiş olacağım.
Ş Harfi İle Başlayan Hayvan İsimleri
- Şahin
- Şakrak kuşu
- Şahin gagalı kaplumbağa
- Şebek
- Şempanze
- Şişe burunlu yunus
- Şişen engerek
- Şeritli engerek
- Şamua
- Şeritli karıncayiyen
- Şinşila
Daha önce bahsettiğim gibi, ş harfi ile başlayan hayvan isimlerinin önemli bir kısmı birden fazla kelimeden oluşmakta. Hatta bazıları için böyle bir isimde hayvan mı olur, denilse yeridir. Örneğin Şamua bir tür dağ keçisine verilen isim. Hatta Türkçe’ye daha yakın bir kullanım için çengel boynuzlu dağ keçisi demek daha yerinde olacaktır. Ben de ilk olarak bu hayvanı tanıtacağım. Ancak öncelikle şunu belirtmek isterim ki, ilk olarak bir sitede yayınlanıp daha sonra haber sitelerinin de yayınlamasıyla birçok başka siteye yayılan olmayan hayvan isimlerine karşı dikkatli olun. Şimdi ş ile hayvan başlığına geçip listelediğim hayvanları tanıyabiliriz.
Ş İle Hayvan – Ş Harfi İle Başlayan Hayvan İsimleri
1.Şamua
Şamua, diğer adlarıyla çengel boynuzlu dağ keçisi, kırkeçi veya yaban keçisi, ülkemizin doğusunda yaşayan bir keçi türüdür. Ülkemiz dışında, özellikle Avrupa kıtası boyunca uzanan Alp Dağları ve Balkanlar’da varlık göstermektedirler. Esasında alçak yerlerde yaşamayı besin bolluğundan dolayı tercih etmelerine rağmen insan faktörü dolayısıyla dağlık alanlarda yaşamaktadırlar. Yine de, kış aylarında vadilere ve besinin bol olduğu düzlüklere inerler.
Boyu 120 santimetreye ulaşabilen şamualar 35-50 kilo aralığında olup 18 yıla kadar yaşayabilirler. Çengel boynuzluğu dağ keçisi adını veren çengel şeklindeki boynuzlarının tam şeklini alması ise üçüncü yıl gerçekleşir.
2.Şinşila
Şinşila veya diğer bir adlandırmayla çinçilla, n ile hayvan listemizin ikinci sırasında yer alan bir tür kemirgen tavşandır. Kökeni Güney Amerika’ya dayanır. Şinşilalar, mavimsi boz kürkü nedeniyle aşırı şekilde avlanılarak neredeyse soyu tükenme eşiğine getirilmiştir. Günümüzde hala kürkü için avlanılmaktadır.
Şinşilalar kısa kuyruklu ve uzun kuyruklu olmak üzere iki türdür. Şinşilaların kürklerinin santimetrekaresinde yaklaşık 25bin adet kıl bulunmaktadır. Karşılaştırma yapabilmeniz için 25 yaşındaki bir insanın saçının santimetrekaresinde 600 kıl olduğunu örnek olarak verebilirim. Şinşilaların kürkünün bu denli yoğun olması asalak veya parazitlerin yaşayamamasına neden olur.
3.Şeritli Engerek
Şeritli engerekler, Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan’da görülen bir yılan türüdür. Sırtlarında baştan kuyruğa kadar uzanan siyah veya koyu kahverengi büyük benekler bulunur. Bu benekler zikzaklı veya bu zikzakların birleşiminden oluşan baklava deseni şeklindedir. Dağlık alanlarda, ormansız taşlıklarda yaşarlar. Kendini tehdit altında hissettiğinde saldırgan olabilen bu tür zehirli yılan kategorisindedir. Zehri bir insan için tehlikeli olabilecek kadar etkilidir. Ancak unutulmamalıdır ki, yılanlar korktuklarında saldırganlaşır. Ayrıca, yavaş ve hantal olan bu tür saldırırken çok hızlı olabilir. Gece avlanan şeritli engerekler, daha çok kertenkele gibi kemiricilerle beslenir.
4.Şişe Burunlu Yunus
Ş harfi ile başlayan hayvan isimlerinde sıra Afalina’da yani nam-ı diğer şişe burunlu yunus. Dünyadaki tüm okyanuslarda ve çoğu denizde bulunan, hatta türkiye kıyılarında sıkça görülen bu yunus türü, zekası dolayısıyla eğitildiği için dünyada en bilinen yunus türü olmayı başarmıştır. Boyu 4 metreye ve 600 kilograma ulaşabilen şişe burunlu yunuslar, günde 100 kilometre yüzebilirler.
Şişe burunlu yunuslara dair en önemli bilgi ise deniz memelilerinde maddi kültürün ilk olarak bu canlılarda görülmüş olmasıdır. Bu türe ait yunuslardan bir kısmının deniz tabanından süngerler koparıp bunları gagalarına taktığı ve böylece kumun içinde saklanan kabuklu hayvanları ararken gagalarının yaralanmasını önledikleri görülmüştür. Yapılan araştırmaya göre bu yöntemi ilk olarak bir dişi yunus keşfetmiş ve bunu yavrularına öğretmiştir. Bu yöntemi öğrenen dişi yavrular da kendi yavrularına öğreterek maddi kültürün oluşmasını sağlamışlardır.
5.Şakrak Kuşu
Ötücü kuşlar sınıfında yer alan şakrak kuşu ş ile hayvan yazımın bir diğer ismi. Tohumcul meyve bahçelerine büyük hasar veren şakrak kuşları, yaklaşık olarak serçe büyüklüğünde, siyah başlıklı ve dişisi kırmızı gerdanlı bir kuş türüdür. 16. yüzyılda VIII. Henry tarafından bu kuşların meyve bahçelerine yönelik saldırılarına karşı bir yasa çıkarılmış. Bu yasa ile VIII. Henry öldürülen her kuş için bir kuruş verileceğini duyurmuştur.
6.Şahin
Şahinler, atmacagiller ailesinde yer alan bir kuş türüdür. Neredeyse tüm kıtalarda bulunmakta olan şahinler, diğer yırtıcı kuşlardan geniş kanatları ve yanlara doğru açılan yuvarlak kuyruklarıyla ayırt edilebilir. Kanat çırpmadan uzun süre gökyüzünde süzülebilirler. Böcekleri, sürüngenleri, küçük memeli hayvanları ve bazı kuş türlerini avlayarak beslenirler. Tam sayı veremesem de, 30’un üzerinde şahin türü vardır. Bunlardan bazıları, bayağı şahin, kızıl kuyruklu şahin, paçalı şahin, ak gerdanlı şahin, kızıl şahin, dağ şahinidir.
Ş harfiyle başlayan hayvan isimlerine dair yazım buraya kadardı. Eğer aklınızda olan ve burada paylaşmamı istediğiniz hayvanlar varsa severek araştırıp, inceleyip burada paylaşabilirim. Zira sizlerin buradan okuyarak öğrendiklerini ben de gerek Türkçe gerekse İngilizce kaynakları araştırarak bulup öğreniyorum. Elbette, öğrendikçe bilgilerimi en iyi şekilde sizlere aktarmaya çalışıyorum. Sizler de buradan öğrenip başkalarının da öğrenmesine vesile olacaksınız. Bu döngü böyle gelmiş, böyle gider. Hayat paylaştıkça güzel ve yazamaz.com da bu amaçla yayın hayatın başladı. Ş ile hayvan veya ş harfi ile hayvan isimleri yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Diğer yazılarımda görüşmek üzere, esen kalın.
İlk yorum yapan siz olun