Yine, uzun bir yazıya giriş yapacak olmanın tedirginliğiyle ilk cümlemi bitiriyorum. Bu yazımda yaşadığınız yaşamın acılarını dindirebilecek ve/veya yaşadığınız hayatın kalitesini yükseltebileceğini düşündüğüm birkaç hususu size de bildirmek istiyorum.
Bunun için dev bir liste bizi bekliyor. Yaptığım, yapmaya çalıştığım veya yaptığımda beni olumlu yönde çok fazla etkileyen, sizin de bilmenizi istediğim her şeyi bu yazımda bulabilirsiniz.
Yazacaklarımı önceden belirlemediğim için işinize en çok yarayacak şeyleri en başa koyamadım. Tamamen karma bir yazı oldu. Bu yüzden sonunu iple çekeceğiniz bir yazı sizi bekliyor.
İşte benim “hayat kalitesini yükselten alışkanlıklar” listem:
1. Sabah Erken Kalkmak
Elbette bunu yaparken de yeterince uyumuş olmak. Herkesin bünyesi farklı olduğu için 6-8 saat arası ideal uykudur. Tabii bu, gün içerisinde yaptığınız şeylere ve çalıştığınız işe de bağlıdır.
Güneş doğmadan bir saat önce uyanmış olmak demek ülkedeki insanların en az dörtte üçünün uyuduğu bir anda uyanık olmak demektir. Bu, sabahın dinliğini de kapmak demektir.
Sabah erken kalkmak, size bir günün ne kadar da uzun olduğunu öğretecektir. Planlarınızı gerçekleştirmek için yeterince zamanınız da olacaktır. Bu yüzden benim favori maddem de budur.
2. Bir Rutine Sahip Olmak
Günün belli bir zaman dilimini, bir şeyi yapmak için ayırın ve bunun için uğraş verin. Mesela akşam saat 9-10 arasını kitap okumaya ayırabilirsiniz. Daha sonra, böyle bir rutinin motivasyonunuzu nasıl arttırdığına şahit olacaksınız.
3. Spor Yapmak
Hayat kalitesini yükselten klasiklerden biri de spor yapmaktır. Öyle kafasına göre gelişigüzel mi? Elbette, hayır. Bunu belli bir düzen ve sistematik bir şekilde yapmalısınız. İşte o zaman sporun gücünün farkına varabilirsiniz.
Eğer spor yaparken belli bir düzen tutturamıyorsanız, cihazınızdaki uygulama mağazalarından çok güzel uygulamalar indirebilir ve böylelikle düzenli spor yapmayı hayatınıza dahil edebilirsiniz.
4. Sevdiklerinizle Birlikte Olmak
Sürekli bizleri üzen insanların yanında durmak, hayat kalitemizi doğrudan etkileyecektir. Bu yüzden sevdiklerimizle daha çok vakit geçirmeye özen göstermeliyiz. En azından onlara sarılarak bile hayat kalitemizin yükseldiğine şahit olabiliriz.
5. Sevmek
Evet, benim gibi sevince acı çekenlerden olabilirsiniz. Ancak unutmayın ki, sevmeyince de olmuyor. İnsanlara olan bakış açınızı değiştirin. Onlarda kusur aramayı bırakın artık. Özellikle sürekli gördüğünüz ve sevmediğinizden dolayı sizi demoralize eden insanları sevmemeye devam ederek hayatı kendinize zehir etmiş oluyorsunuz. Bırakın, herkesi olduğu gibi kabullenmeye çalışın. Hayat, birbirimizden nefret etmek için çok kısa. Birini kendinize tamamen karşıt görüyor olsanız bile, onda sevikecek bir şeyler bulmaya adayın kendinizi. “Herkes ölecek yaştadır.” Hayat hikayeniz içinizde kalan bir nefretle son bulmasın.
6. Minimalist Yaşamak
İşte benim yaşam felsefem. Bu zamana kadarki en büyük lüksüm kitaplarım oldu diyebilirim. Lise yıllarımda paramın yarısından fazlasını kitaplar için harcardım. Ancak üniversiteye başlayınca bu bağımlılıktan da kurtuldum. Şu an için bir lüksüm yok diyebilirim. Artık yılda veya daha uzun sürede bir ayakkabı alıyorum. Giysilerimdeki çeşitliliği oldukça dar tutmaya çalışıyorum. Sonuç olarak, artık daha mutluyum.
7. Sağlığınıza Dikkat Etmek
İnsan artık iyice bir yaş aldığını farkedince sağlığın kıymetini bilmeye de başlıyorsunuz. Yediklerinizde, yaptığınız aktivitelerde sağlığa daha çok dikkat ediyorsunuz. Sağlıksız olmadan bunlara dikkat edebilmek ise gerçekten bir lüks. Sağlıklı olmadan yaşayabileceğiniz bir hayatın varlığını fark edebileceğinizi sanmıyorum. Yaşamınızın bir ızdıraba dönüşmesini istemiyorsanız, sağlığınıza dikkat edin.
8. Su Ve Temizlik
Suyu hayatınızın bir parçası olarak görün. İlk olarak su içmek bile tek başına hayat kalitenizi yükseltmek için yeterli olacaktır. Keza, aynı şekilde, temizlik de hayat kalitenizi yükselecektir. El, yüz, diş, vücut temizliği yapmak ve kokmamak motivasyonunuzu ve özgüveninizi arttırmaya da yetecektir.
9. Okumak, Yazmak, Not Tutmak
Öncelikle okuyarak genel kültürünüzü ve konuşma yeteneğinizi arttıracak, yazarak ise okuduklarınızdan harmanladıklarınızı başkalarına veya unutma tehlikesine karşı kendize aktarmış olacaksınız. Not tutarak da unutma probleminize çözüm bulabilirsiniz.
10. Ertelemeyi Ve Hayatınızı Başkalarıyla Kıyaslamayı Bırakmak
Ertelemeyin. Ne yapıp edersiniz bilmiyorum ama kesinlikle ertelemeyin. Her şeyin bir zamanı vardır. Her şey zamanında güzel. Aklınıza hep şu iki dakika kuralını getirin ve birçok şeyi ertelemeyi bırakın.
Aynı şekilde kendinizi kimseyle kıyaslamayın. Herkes birbirinden farklı olarak yaratılmıştır. Herkesin yapabileceği ve yapamayacağı şeyler birbirinden farklıdır. “Aslında herkes dahidir. Ama siz kalkıp bir balığı, ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız, tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirir.”
11. Madde Kullanımını Bırakmak Ve Bağımlılıktan Kurtulmak
Özendiricilik olmasın diye isim vermeden, dumanlı, sıvı ve toz halindeki veya başka türleri varsa onlardan da uzak durmak sizi gerçekten hem uzun vadede hem de kısa vadede olumlu yönde etkileyecektir.
Ayrıca, telefon, televizyon, bilgisayar gibi teknolojik aletlere olan bağımlı hayata da son vermek hayat kalitenizi etkileyecektir.
12. Kaliteli Yapımlar Dinlemek, İzlemek Ve Televizyon İzlemeyi Bırakmak
Birçoğumuz her gün müzik dinliyor ve televizyon izliyor. Televizyonu açtığımızda bize hitap etmeyen bir şey olsa dahi açtığımız kanallardaki yapımları sanki bir mecburiyetimiz varmışçasına izliyoruz. Hatta televizyonu izlemek istemememize rağmen evde bir gürültü olsun diye açıp öylesine bir kanalda bıraktığımız dahi oluyor.
Aynı şey müzik dinlemek için de geçerli. Bazen, müziği kaldıramayacak kadar yorgun bir kafadayken rastgele bir şarkı açıp, vızıldasın yeter diyoruz. O şarkı çalarken en fazla birkaç kelimesini duyabiliyor ve bu esnada hayal alemine gidip gidip geliyoruz. Şarkıların ne anlamlarının farkına varabiliyor ne de duygularına dokunabiliyoruz.
Bir müzik açtığımız veya bir televizyon kanalında takıldığımız anda hayatımızda heba ettiğinmiz onca saattin arasına yeni birini daha koymaya başlıyoruz. Özellikle vakit öldürmek için bunları yapanlar bile var. Ahmaklar.
Öyle yapıtları izlemeli ve öyle yapıtları dinlemeli ki, o geçen vaktin tadını daha sonra da hissedebilmeli insan. Bir müziği açıyor ve hiç değiştirmeden onlarca kez dinliyoruz. Oysa ki, o müziğin tadı ilk dinlemede saklıydı. Sonraki dinlemelerde öldürüyorsun onu ve sonra beğenmemeye başlıyorsun. Öyle müzikler dinlenmeli ki, hem seni geliştirmeli, hem sana güç vermeli, hem de gülümsetmeli.
Bu bir yapımı izlerken de geçerli. Eğer bir şey izliyorsak o şey bizi harekete geçirmeli. Her gün 3-4 farklı yemek programları izleyenleri biliyorum. Fakat ne var ki, izledikten sonra o yemeği yapmıyorlar. Hatta programlarda yapılan laf dalaşlarına kendini kaptırıp yemeğin nasıl yapıldığına bile bakmıyorlar. Ki, birçok program yemeğin nasıl yapıldığını göstermiyor halihazırda.
İşte bu sebeple, izlerken ve dinlerken hep ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Size bir şey katmayacak yapımlardan uzak durun. İşe evdeki televizyonun fişini çekerek başlayın. Çünkü televizyon biz insanların %99’unu kendine kitliyor. Televizyondan gördüğü bir şeyi yapmaya çslışanlar ise %1’i geçmiyordur. Kaliteli müzikler ve filmler, videolar izlemek size seviye atlattıracaktır.
13. Sanatla Uğraşmak
Bir müzik aleti çalabiliyor musun? Edebiyat yapma yeteneğin var mı? Bir kağıdı önüne aldığına hayal dünyanı üzerine atabiliyor musun? Ya da şöyle başlayayım: denedin mi? Ya da ilk denemeni başarısız olarak gördükten sonra denemeye devam ettin mi? Bence denemelisin. Sanatın gücüne inanamayacaksın. Uğraştığın sanat kolu ne kadar küçük olursa olsun, bu sana muhakkak bir şeyler katacaktır.
14. Kendinize Yatırım Yapmak
Yukarıda değindim ve aşağıda da değineceğim. Aslına bakarsanız, bu yazı tamamen kendinizi geliştirmeye yönelik olarak yazılmaya başlandı ve öyle de devam ediyor. Yukarıda sanatla uğraşın, spor yapın dedik. Video sitelerinde uzmanlardan ders alın. Yabancı dil öğrenin. Diksiyonunuzu düzeltin. Bir şekilde kendinizi geliştirecek yatırımları yapın. Sonucu mükemmel olacak.
15. Sizi Üzen İnsanları Hayatınızdan Şutlamak
Eğer yaşadığınız hayatı güzel ve anlamlı kılmak istiyorsanız ve bu insanları sevmeyi beceremiyorsanız, bu insanlar sizi üzmekte ısrarcıysa kopsun inceldiği yerden. Sizin ruh halinizi olumsuz etkileyen insanları hayatınızda tutmayın. Kendinize bu kötülüğü yapmayın. Hiç kimse vazgeçilmez değildir. Üzüyorsa vazgeçin.
16. Net Olmak
Net olmak bir şey kaybettirmez, aksine kaybettiren şey net olmamaktır. Bir şey anlatmak istiyorsanız tek seferde söyleyin. Bölük pörçük konuşmalar yapmayın. Anlatmak istedikleriniz daha siz anlatırken karşınızdakinin kafasında canlansın. Net olmamak korkarklıktır. Korkak olmayın.
17. Hedef Koymak
Hedef koyun, yani bir planınız olsun. Hedefinizin olması, geleceğinizi kendinizin şekillendireceğini en net göstergelerinden biridir. Bir hedefiniz olsun, bir yol çizin kendinize ve o engelleri aşmaya başlayın.
18. Yeni Bir Dil Öğrenmek
Asla küçümsenecek bir şey değil. Dil öğrenmek gerçekten insanı değiştiriyor. Düşünce yapınız, dünyaya bakış açınız tamamen değişiyor. Başlığa ingilizce öğrenmek, diye yazacaktım. Çünkü dil öğrenmeye İngilizce’den başlanması gerektiği düşüncesindeyim. Ancak herhangi bir dili öğrenmek de zaten sizin hayat kalitenizi arttıracaktır. Unutmadan, kullanmayacağınız dili öğrenmeyin.
İlgili yazım: Neden İngilizce Öğrenmeliyiz?
19. Gezmek
Çok gezen mi bilir çok okuyan mı? Bu sorunun benden çok eski olduğunu biliyorum. Hayatı öğrenmek açısından gezmek (seyahat etmek) derim. Ancak, akademik derinlikte bir bilgi için okumak.
Sizi ne kadar yıpratacak olsa da gezmelisiniz. Özellikle de kültürünü bilmediğiniz bir ülkenin sokaklarında gezin. Ülkemizde o kadar güzel işler yapan gezginler var ki, hemde beş parasız yola çıkanlar bile var. Engelleri aşılmaz duvarlar olarak görmeyi bırakın. Erteleme Alışkanlığına Karşı “2 Dakika Kuralı” yazımda bahsettiğim gibi yapmaya karar verdiğiniz, yapmanız gereken bir şeyi yapabilmek için hemen harekete geçin.
20. Dik Oturmak / Dik Durmak
Buraya yazacak kadar önemli bir şey mi bu diklik? Dik durmak demek ileride kambur olmayı önlemek demektir. Dik duran insanlar göze daha güzel hitap ederler. Ayrıca dik durmak bir özgüven belirtisidir. İşte bu ve başka birkaç sebepten ötürü dik durmayı da bu listeye aldım.
21. Namaz Kılmak
İnanan vardır, inanmayan vardır. Ben inanan kesimdenim. Namaz kıldığım çok söylenemez. Ancak, kıldığım zamanlarda eriştiğim o huzuru kelimelere dökebilmenin mümkünatı yok. Listeyi sıralamasız yazdığımı söylemiştim. Beni en çok etkileyen ve yaşadığım hayatın anlamını arttıran namazı en öne eklesem yeriydi.
Hayat Kalitesini Yükselten Öteki Öğeler
Listeyi gereksiz kelimelerle kalabalıklaştırmak yerine yazımından anlaşılacak öğelerin sadece isimlerine değineceğim. İşte o öğeler.
- Gülümsemek.
- Sakin olmak.
- Az konuşmak.
- Acele etmemek.
- Sürekli bir işle uğraşmak / boş kalmamak.
- Beklentileri düşük tutmak
- Karamsar olmamak
- Hayır demek
- Para için yaşamayı bırakmak.
- Bahane üretmeyi bırakmak
- Konferanslara katılmak
- Kararlı olmak
- Yeni şeyler denemek
- Diyafram nefesi almak
- Meditasyon yapmak
- Bitki beslemek
- Yeni arkadaşlıklar edinmek
Ve işte bir yazının daha sonuna geldik. Umarım size bir şeyler katabilmişimdir. Buna benzer daha fazla içerik okumak isterseniz aşağıdan abone olmayı unutmayın. Esen kalın..
İlk yorum yapan siz olun