Yurtdışına her çıkışınızda sadece otelde, hostelde veya kiralık evlerde mi kalıyorsunuz? Bugün sizlere artık normal evlerde, bir akrabanızın evinde kalır gibi kullanacağınız bir sistemden bahsedeceğim. Hatta bu yazı sayesinde sistemi sadece yurtdışında değil, yurt içinde de nasıl aktif olarak kullanabileceğinizi öğrenmiş olacaksınız. İşte gezginlerin dilinden düşmeyen Couchsurfing ile ilgili detaylı bir rehber. Couchsurfing nedir, nasıl kullanılır ve Couchsurfing’te nasıl güvende kalınır, tamamı bu yazımızda.
Couhsurfing Nedir?
Couchsurfing veya sıkça karşılaşabileceğiniz kısaltmasıyla CS, yaklaşık 10 yıldır dünyanın en büyük internet bazlı “uluslararası misafirperverlik sitesi”dir. İsterseniz Türkiye’de, isterseniz de herhangi bir ülkedeki herhangi bir şehirde veya o şehrin herhangi bir köyünde bu servisi kullanarak ücretsiz bir şekilde barınma ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
Gezginlerin birbirlerini ücretsiz bir şekilde ağırladığı Couchsurfing’te sadece barınma ihtiyacınızı gidermiş olmayıp, aynı zamanda yeni insanlarla da tanışmış olacak ve barınmadan tamamen bağımsız olarak özel etkinliklere katılarak yeni sosyal çevreler edinme olanağı da edinmiş olacaksınız. Bunu sitenin kendini tanımladığı şu ifadelerle de açıklayalibiliriz: “yeni insanlar keşfet”, “bir ev sahibi bul” ve “etkinliklere katıl”.
Couchsurfing Nasıl Kullanılır?
Öncellikle işe siteye üye olup bir profil sahibi olarak başlamalısınız. Tabii, üye olunca hemen bir yerde kalabilme ihtimaliniz çok düşük. İstediğiniz ev sahibinde kalabilme ihtimalinizi artırmak için profilinizi açtıktan sonra aşağıdaki adımları aynen uygulayın.
1. Couchsurfing’e Kayıt Olduktan Sonra Yapılacaklar
1. Açtığınız Couchsurfing hesabınızdaki profilinizi detaylıca doldurun ve bunu yaparken de İngilizce’yi kullanın (yurt içinde Türkçe de iş görecektir). Ev sahibi sizin profilinizde yer verdiklerinize göre sizi kabul edip etmemeye karar verecektir. Bu yüzden kendinizi en doğru şekilde ifade edin.
2. Couchsurfing profilinize eklediğiniz fotoğraflar sizin gezgin/sosyal olduğunuzu göstersin. Fark ettiğimiz kadarıyla, profil fotoğrafında arka planda seyahatte olduğuna dair ipuçları veren profillerin ev sahibi (host) bulma olasılığı çok daha yüksek.
3. Facebook hesabınızı Couchsurfing hesabınız ile ilişkilendirin. Böylelikle profilinizin daha güvenilir olduğunu göstermiş olacaksınız.
4. Profilinize yorum (referans) alın. Çevrenizde Couchsurfing kullanan biri varsa profilinize İngilizce olarak bir yorum bırakabilir veya siz de birkaç kişiyi eve davet ederek onlardan olumlu referans alabilirsiniz.
5. Sitede onaylı üye olabilirsiniz (verify). Bu tamamen sizin keyfinize kalmış bir şey. Elbette, bunun için her yıl belli bir ücret ödemeniz gerekecek. Böylelikle profilinizin yanında yeşil bir tik olacak ve aramalarda daha üstlerde görülebileceksiniz. Onaylı profile sahip olmanın avantajlarını sınırsız mesaj hakkı, daha güvenilir bir profil, 7/24 destek olarak sıralayabiliriz. En güncel Couchsurfing Verify fiyatlarına siteden ulaşabilirsiniz. (Yine de 14 Nisan 2020’deki CS verify ücretinin 392 TL olduğunu belirtelim.)
2. Couchsurfing’te Ev Ararken Yapılması Gerekenler
1. Öncelikle arama kısmına gideceğiniz yerin ismini yazarak o bölgede yer alan ev sahiplerini arayın. Bunu o bölgeye varmadan günler önce yapın. Çünkü son günlere bırakmak riskli olacaktır.
2. Arama sonuçlarınızı iyileştirmek için filtreler bölümünden tercihinize göre filtre uygulayabilir ve tavsiyem doğrultusunda en son çevrimiçi olan kullanıcıları görebilmek adına son çevrimiçi tarihini yakın bir zamana alabilirsiniz.
3. Aradığınız bölgede yer alan ev sahiplerinin profillerini detaylıca inceleyin. Bunu yaparken aldıkları referanslara ve sizi kabul edecek durumda olup olmadıklarına dikkat edin. Ev sahipleri çoğunlukla eve nasıl kişiler alabileceğini profillerinde belirtirler. Bu yüzden profilini incelemediğiniz birine mesaj atmayın.
4. Şimdi sıra istek göndermeye geldi. Elbette istekle birlikte bir ön bilgilendirici mesaj da göndermelisiniz. Kopyala yapıştır olmadan, hedeflediğiniz ev sahiplerine kalacağınız gün aralıklarını ve yapacaklarınızı ufaktan kendinizi tanıtacak şekilde mesajınızı gönderin. Burada mesajınızın bir kopyala-yapıştır mesaj olmadığını gösterin. Bazı kullanıcılar bu mesajlara önlem almak adına profillerinde mesajınıza dahil etmenizi isteyecekleri bir kod bırakakabilirler. Bu yüzden profilleri detaylıca okuduktan sonra mesaj gönderin.
5. Sadece bir ev sahibinde kalmaya yönelik istek gönderirseniz her an olumsuz yanıt alabilirsiniz. Bu yüzden birkaç ev sahibine daha istek gönderin. Böylelikle aralarından birinin sizi kabul etme ihtimali artmış olacaktır. Eğer bu noktadan sonra bir ev sahibi size olumlu dönüş yaparsa diğer kullanıcılara gönderdiğiniz istekleri iptal edin.
6. Eğer kalacak ev bulamazsanız endişelenmeyin. Airbnb’den gideceğiniz yere ait uygun fiyatlı bir evi günlük kiralayabilirsiniz. Bu süreçte sizi eve alamayacağını söyleyen CS ev sahipleri ise size şehri gezdirmeyi teklif edebilir ve gece Airbnb’den kiraladığınız evde/odada kalırken gündüzleri ise Couchsurfing’te bulduğunuz biriyle gezebilirsiniz. Hatta ikinci gece o Couchsurferın evinde kalabilirsiniz.
Ayrıca bu bağlantıyı takip ederek airbnb’ye kaydolursanız ev rezervasyonlarından 130tl tutarında indirim alacak, 165tl veya daha fazlası değerinde bir deneyime yönelik kullanmak üzere 49tl kazanacaksınız.
3. Couchsurfing’te Ev Bulduktan Sonra Yapılması Gerekenler
Couchsurfing ile ev bulduktan sonra evin adresini istemeniz yeterli olacaktır. Böylece haritadan evi kolaylıkla bulabilirsiniz. Ancak oraya nasıl ulaşacağınıza dair bir fikriniz yoksa ulaşım için de bilgi isteyebilirsiniz. Daha hızlı iletişim için de ev sahibinin telefon numarasını alabilirsiniz. Eve gitmeden önce ev sahibine hediye alabilir veya kendisine istediği bir şey olup olmadığını sorabilirsiniz. Bazı ev sahipleri hediye almaktan hoşlanabilirler. Ancak siz onlara hediye götürmeyip ev işlerinde yardım ederek de bir jestte bulunabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış bir durum.
Unutmadan, eğer seyahatinizi erteleyecek veya iptal edecek olursanız bunu ev sahibinine bildirin. Aksi halde bu size olumsuz bir referans olarak yansıyacaktır.
4. Couchsurfing’te bulunan evde yapılması gerekenler
1. Ev sahibi couchsurfing profiline evin kurallarını koymuştur veya size yapmanız gerekenleri söyleyebilir. O da olmadı siz sorun. Çünkü Couchsurfing’te kuralları ev sahibi koyar.
2. Evi kesinlikte temiz kullanın/tutun. Yemek yediyseniz bulaşıklarınızı yıkayın veya uyuduğunuz yeri siz toparlayın. Saygıda kusur etmeyin. Unutmayın, bu deneyiminiz profilinize referans olarak yansıyacaktır. Ayrıca evden ayrıldıktan sonra referansı ilk siz yazın.
3. Ev sahibine bölgede nerelerin gezilmesi gerektiğini ve ulaşımı nasıl yapmanız gerektiğini sorun. Böylelikle seyahatinizi daha verimli geçirirsiniz.
5. Couchsurfing’te Ev Sahibi Olmak
Elbette, sadece ücretsiz konaklama imkanı alacağınız bir ücra değil Couchsurfing. Bu imkanı başkalarına siz de sağlayabilirsiniz. Bu yüzden işe öncelikle ev sahibi (host) profilinizi doldurarak başlayın. Zaten yaşadığınız şehirde seyahat planları olan kullanıcıları ana sayfanızda görebilirsiniz. Onlara evimde kalabilirsin diyebilir veya onlar size evinizde kalma isteği gönderebilirler. Yapmanız gereken onların profillerini inceleyip kabul edip etmemektir.
Couchsurfing’te Güvenlik
Evine gittiğiniz veya evinize davet ettiğiniz kişinin nasıl biri olduğunu bilemezsiniz elbette. Bunun için sizi rahat ettirecek en iyi şey Couchsurfing referans sistemidir. Kişilerin profillerine tıklayıp başkalarının o kişi hakkında ne yazdıklarını okuyabilirsiniz. Bunu yaparken referans yazanların profillerini incelemenizde fayda var. Çünkü kullanıcı kendine sahte referanslar yazmış olabilir. Bunlara dikkat ederek daha güvenli tecrübeler edinebilirsiniz.
İşler yolunda gitmezse diye bir B planınız olsun. Yani evinize aldığınız kişi veya evine gittiğiniz kişilerin beklediğiniz gibi kişiler olmaması halinde hemen B planınızı uygulayın. Evinize gelen kişi dağınık ve saygısız biriyse evden atın ve profiline olumsuz bir referans bırakın. Birinin evine gittiniz ve işler yolunda gitmedi ise daha önce başka kalacak yerler belirleyebilir ve buralara geçerken de ballandırıla ballandırıla anlatılmış bir referansı kullanıcının profiline yapıştırabilirsiniz. İkinci bir kalacak yer için ise Airbnb veya Booking’i kullanabilirsiniz.
Faydaları Ve Zararları İle Couchsurfing
Öncelikle faydalarından bahsetmek gerekirse,
1. Couchsurfing ile gittiğiniz yerin kültürünü birebir tecrübe edebilir veya görebilirsiniz.
2. Yeni insanlar tanıyıp, yeni dostluklar başlatabilirsiniz.
3. Yabancı dilinizi geliştirebilirsiniz. Eğer yabancı dil bilmeyerek bu deneyimi yaşamaya çalışıyorsanız dil öğrenme yolunda kendinize iyi bir kamçı vurmuş olursunuz. (Buraya reklamımızı yapıştıralım. Cambly’i 15 dakika ücretsiz denemek için bu linki takip edebilir veya ücretsiz 15 dakika ders kodu için YAZAMAZ‘ı kullanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için: bu yazımızı okuyabilirsiniz.
4. Seyahatlerinizde yaptığınız masraflar daha düşük maliyette olur.
5. Couchsurfer size bölgeyi gezdirebilir. Böylelikle daha verimli bir seyahat yapmış olursunuz.
Şimdi ise kısaca zararlarından bahsedecek olursak, Couchsurferlar sizi sinir hastası yapabilir. Çünkü duyumlarım kız tavlamak için bu sistemi kullanan birçok kullanıcı (özellikle Türk) olduğu yönünde. Bu yüzden muhtemel amaçların dışında kullananlara denk gelmek hoş bir tecrübe olmasa gerek. Aynı şekilde sahte profillere de rast gelmeniz yüksek bir ihtimal. Fakat tüm bunlara rağmen deneyimlenmesi gereken harika bir site.
Bir yazının daha sonuna geldik. Aklınıza takılan veya yukarıda düzeltmek istediğiniz bir şeyler olursa çekinmeden aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Ayrıca bizlerle paylaşmak istediğiniz bir Couchsurfing deneyimininiz varsa veya böyle bir röportaj yapmak istiyorsanız histasyonmail@gmail.com adresine mail göndererek bize ulaşabilirsiniz. Benzer yazılar için mail aboneliği yapmayı unutmayın, esen kalın.
İlk yorum yapan siz olun