Nasıl başlasam bilemedim. Ya da şöyle mi başlasaydım: Emin olun ki bu filmi pek çoğunuz biliyor, bu yüzden detaylı bir inceleme yazmaya gerek yok. Ne dersiniz? Benimle aynı fikirde olanların da bu yazıyı okuduğunu umuyorum. En iyi onlar anlayacaktır.
Şehir Işıkları veya özgün adıyla City Lights, Charles Chaplin’in yazarlığını, yapımcılığını, yönetmenliğini ve başrolünü üstlendiği 1931 yapımı sessiz bir filmdir. Chaplin aynı zamanda filmin müziklerini de bestelemiştir. Özetlemek gerekirse, Şehir Işıkları tam anlamıyla bir Charlie Chaplin filmidir ve filmde Charlie Chaplin’e Virginia Cherrill, Florence Lee ve Harry Myers eşlik ediyor.
Filmde gözleri görmeyen çiçekçi bir kıza aşık olan ve ona yardım etmek isteyen saf bir sokak serserisi, bunu başarabilmek için hayatını kurtardığı zengin ve gelgitli ayyaş bir adamdan yardım alır. Eminim şimdi bir çoğunuz ilk paragrafta neyi kast ettiğimi anlamıştır.
Rahmetli Kemal Sunal’ın başrolünü oynadığı “En Büyük Şaban” filmine, bu filmin seslendirilmiş hali diyebilirim. Yani yıllar sonra gelen bir uyarlama. Eğer siz de benim gibi En Büyük Şaban filmini izledikten sonra Şehir Işıkları’nı izlemeye kalkarsanız veya tam tersi bir durumu yaşarsanız film boyunca sürekli iki filmi karşılaştırıp duracağınıza eminim. Bir filmi ilk defa izleyecek olup tamamını bilerek izlemek bu olsa gerek.
İki güzel filmi karşılaştırmak hoş olmaz. Ancak ikisi hakkında kısaca bir şeyler söylemek gerekirse, En Büyük Şaban filmi Şehir Işıkları’nın çok güzel ve yerli bir uyarlaması iken, Şehir Işıkları ise Türk sinemasının sene 2020’deki imkanlarla yapamadığını 1931 yıllında bir sessiz sinema olarak yapabilmiş, çok içten bir film. İki filmi de tekrar tekrar izleyebileceğimi eklemek isterim.
Gönül isterdi ki bu güzel film hakkında daha çok şey aktarayım. Ancak, filmin mümkün olan en iyi şekilde diyalogdan arındırılmış ve filmde geçen diyalogların ise seslendirme olarak değil de yazı olarak verilmesi film hakkında detaylı bir inceleme yapmayı engelliyor. Aynı şekilde En Büyük Şaban filminin aslının olması da. Bu yüzden incelemeyi burada sonlandırıyorum. Zira, filmdeki diyalogların toplamının iki katı bir inceleme oldu.
Son olarak, Şehir Işıkları, 1991 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından “kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli” filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi’nde muhafaza edilmiştir. Bu da filmin değerini bize gösteren bir husus olarak kalıyor.
Her zamanki gibi bu incelemenin sonuna da alıntılara yer verdim. Ancak filmin türünden ötürü pek söz olmadığından iki tanesine yer verdim ve de, yazıyla verilen diyaloglar çok yalın olduğundan bu söz çok iyiymiş diyebileceğim bir şey olmadığını da belirtmek isterim.
City Lights | Şehir Işıkları Alıntıları Ve Replikleri
Tomorrow the birds will sing. (Yarın kuşlar ötecek.)
-Be brave! Face life! (Cesur ol! Hayata göğüs ger!”)
-No, I’ll end all! (Hayır, her şeye son vereceğim!)
İlk yorum yapan siz olun