İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Abhazya Gezi Rehberi

Abhazya, Kafkas sıradağlarının eteklerinde yer alan, belli başlı ülkeler dışında tanınırlığı olmayan küçük bir ülkedir. Ülke Sovetler Birliği’nin yıkılışının ardından 1991 yılında hukuki olarak Gürcistan’a bağlanmıştır. Ancak bağımsızlık isteyen Abhazlar 1994 yılında bu yöndeki adımlarını atmışlar ve 26 yılı aşkın süredir Gürcistan’dan bağımsız bir şekilde varlık bulmaya devam etmektedirler. Bu yazımız Abhazya hakkında bilgilenmek ve oraya gidecek olan gezginler için yardımcı olmak için “Abhazya Gezi Rehberi” adı altında histasyon.com’da yayınlanmaktadır.

Abhazya’nın Başkenti Ve Şehirleri

Abhazya 7 şehirden oluşan küçük bir Kafkas ülkesidir. Bu şehirlerin Türkiye’deki karşılığına ilçe desek yeridir. Abhazya’nın başkenti kuzey-güney doğrultusunda ülkenin ortasında yer alan Sukhumi’dir. Bu şehri Türkçe’de “Sohum, Suhumi, Sohumkale” gibi farklı adlandırmalarla da bulabilirsiniz. Diğer Abhazya şehirleri ise Gagra, Tkvarcheli, Gali, Gudauta, Ochamchira ve Gulripshi isimlerini taşımaktadır. Ülkenin en kuzeyinde Gagra, en güneyinde ise Gali şehri yer almaktadır.

Gali’nin 2007’deki Güney Oseya Savaşı’ndan sonra Rusya yardımıyla Abhazya tarafından işgal edildiğini belirtmekte fayda var. 2007 sonrası Abhazya sınırı ile 2007 Abhazya sınırı arasında küçümsenmeyecek bir fark vardır. Bu sebeple, zaten hukuki olmayan Abhazya’nın bağımsızlığı iyice hukuki temelden uzaklaşmıştır.

Abhazya Yüzölçümü ve Nüfusu

Abhazya her ne kadar bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar ülke tarafından tanınsa da 8660 kilometrekarelik yüzölçümü ile Dünya’nın en küçük devletlerinden biridir. Ancak buna rağmen konumu sebebiyle Gürcistan’ın deniz alanlarının çoğunu elinde bulundurmaktadır. Ayrıca bu küçük ülkenin nüfusu son birkaç yıldır 240-250.000 bandında hareketlenmeler yaşamaktadır. Yüzölçümü bakımından kurulduğu günden bu yana genişleyen ülkede nüfus gün geçtikçe azalmaktadır.

Abhazya’da Konuşulan Diller: Abhazca…

Abhazya’da konuşulan dillerin başında ülkeye etnik olan ismini veren Abhazların anadili olan Abhazca yer almaktadır. Abhazca ülke nüfusunun hemen hemen yarısını oluşturan Abhazlar arasında konuşulmaktadır. Ayrıca, Rusça ülkede yaşayan neredeyse herkes tarafından benimsenenen ve Abhaz olmayanlar arasındaki iletişimi sağlayan dil olarak ön plana çıkmaktadır.

Abhazca ve Rusça’nın dışında, Ermenice ve Gürcüce birçok grup tarafından konuşulmaktadır. Ülkedeki Rus azınlık oldukça az olmasına rağmen ülkenin anadillerini Rusça ve Abhazca üstlenmektedir.

Abhazya Nerededir? Abhazya’ya Nasıl Gidilir? Abhazya Haritası

Abhazya, Gürcistan ile Rusya arasında kalan bir Kafkas ülkesidir. Ülkenin doğusunu Kafkas dağları, batısını ise Karadeniz şekillendirmektedir. Türkiye’ye yakın sayılacak bir konumda bulunan Abhazya’ya gitmek için Rusya’nın Soçi kentine de uğramak gerekiyor. Abhazya ile Gürcistan arsında devam eden sorunlar nedeniyle iki ülke sınırları oldukça ıssız diyebiliriz.

abhazya haritası

Abhazya’ya gitmek isteyenler önce Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Soçi seferini kullanıp, daha sonra Soçi-Suhumi uçusundan sonra Abhazya’ya ulaşabilirler. Ya da ülkenin kuzeyinde bulunan Gagra şehrinden de kara yoluyla ulaşımı sağlayabilirler. Deniz yolunu tercih eden gezginler için Trabzon-Soçi feribotu ve sonrasında Soçi-Suhumi karayolu iş görecektir.

Abhazya’nın dış dünya ile olan bağlantısı genelde Gagra kentinde yer alan Psou sınır kapısından sağlanmaktadır. Bu yüzden Abhazya’ya gitmek isteyenlerin muhakkak Rusya vizesine de sahip olması gerekir.

Abhazya Para Birimi Ve Bayrağı

Abhazya’da para birimi olarak Abhazya Asparı ve Rus Rublesi kullanılmaktadır. Siz tercihen Rubleyi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Abhazya’daki aşırı Rusya etkisinden dolayı ülkeye yıllık 5 milyona yakın Rusyalı turist gelmektedir. Böyle olunca Ruble ülkede yaygın bir şekilde kullanılmakta. Dolar ve euro da oldukça yaygın bir kullanıma sahip. Bu arada anı olarak Abhazya Asparı da alabilirsiniz tabii.

Abhazya bayrağı ise yeşil-beyaz-kırmızı renklerden oluşan, sol üst köşesinde bir el ile beraber yıldızları barındıran bayraktır. Farklı bir tasarım olduğunun hemen farkına varacaksınız.

Abhazya’da Din Ve İnanç

Abhazya halkının çoğu Doğu Ortodoks Kilisesi’ne bağlıdır. Doğu Ortodosklarının yanı sıra İslam ve Yahudilik de azınlık dini olarak mevcuttur. Ülkedeki Müslümanların çoğu Hanefi mezhebindeyken birçok ateist de azınlık konumundadır.

Abhazya’nın Tarihi

Abhazya tarih boyunca Gürcülerle bir çekişme içerisinde olmuştur. Özelliköe 1918 yılında Sovyetlerin bölgedeki etkinliğini artırmasından bu yana iki halk arasındaki çekişme dinmeden devam etmiştir. 90lardaki itişmelerin sonucunda Abhazya bağımsızlığını ilan etmiş ve Güney Osetya Savaşı’ndan sonra birkaç ülke tarafından tanınmayı da başarmıştır. Özellikle Rusya, Abhazya’nın en biyük destekçisi olarak bölgede önemli bir rol üstlenmektedir.

Abhazya’ya Ne Zaman Gidilir?

Abhazya Karadeniz kıyısında ve Kafkasların eteklerinde yer alan bir ülke olduğu için yaz aylarında gitmek daha doğru olacaktır. Yaz aylarında bir yandan kumsallarda Güneş’in tadını çıkarırken diğer yandan da Kafkaslar’a doğru yürüyüş etkinliklerine katılabilirsiniz.

Abhazya İklimi Ve Hava Durumu

Abhazya’nın iklimi Doğu Karadeniz bölümündeki şehirlerimizin iklimiyle paralellik göstermektedir. Ilıman bir iklime sahip olan ülkede dört mevsim yağışlı havalara rastlayabilirsiniz. Bahar ve yaz aylarında yaşmur şeklinde beliren yağışlar kış aylarında, özellikle yüksek kesimlerde kar olarak kendini göstermektedir.

Abhazya’da Spor

Abhazya’da sportif faaliyetler bakımından doğa sporları ve futbol ön plana çıkmaktadır. Ülke herhangi bir uluslararası kuruluş tarafından tanınmadığı için futbol takımları uluslararası mücadelelerde boy gösterememektedir. Sadece Tanınmayan Ülkeler Futbol Federasyonu’na kayıtlı olan tanınmayan ülkeler ile birlikte mücadele vermektedir.

Abhazya Ekonomisi

90’lardaki sorunlardan dolayı bozulan ülke ekonomisi Rusya’nın ülkeyi tanımasından sonra yükselişe geçmiştir. Özellikle yıllık 5 milyona yaklaşan Rus turist sayesinde ülke önemli kalkınma fırsatları yakalamıştır. Ekonomide önemli bir etken olarak yer edinen tarım da oldukça önemli bir hacme sahiptir.

Abhazya Kültürü Ve Mutfağı

Abhazya kültürü diğer Kafkas ülkelendekilerle benzeşmektedir. Daha önce Gürcistan’da bulunduysanız bu kültür de size pek yabancı gelmeyecektir. Edebiyata önem veren bu halkla politika konusunda konuşmalar yapmamaya özen göstermenizi tavsiye ederiz.

Tarım ve hayvancılığın rolünde dolayı ülke mutfağı ülkede yetişen bitkiler ve hayvansal ürünlere göre şekillenmektedir. Ülkede yoğun bir şekilde mısır ve şarap kullanılmaktadır. Mamaliga, achapa, adjika ve atshadzyuayı deneyebilirsiniz.

Abhazya Gezilecek Yerler

Abhazya özellikle doğal güzellikler açıdan birçok uğrak noktaya sahip. Bunun en iyi örneğini Gagra Sahil Parkı’nda görebilirsiniz. Ritsa Gölü Ve Milli Parkı, Suhumi Botanik Parkı, Afon Mağarası, Anakopya Kalesi, Pitsunda Kilisesi, Novi Afon Manastırı gibi birçok durak ziyaretçilerini bekliyor.

Daha fazla gezi yazısı için seyahat kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir