1000kitap hakkında genel ağda yeterli bilgi bulunmamakta. Bu yazımızda bu eksikliği gidermeye çalışıp, kullanıcıların sıklıkla arattığı soruları yanıtlayacağız. Site veya uygulama dair kitap okuma, kırmızı tik, hesap silme, alıntılar gibi birçok konunun üzerinde durduğumuz açıklayıcı ve bilgilendirici bir içerikle sizi başbaşa bırakıyoruz.
1000kitap Nedir?
1000kitap, 2 Mayıs 2012 tarihinde Hacı Seydaoğlu tarafından kurulan kitap odaklı bir sosyal medyadır. İsmi, site kurucusunun okurlarına 25 yıl boyunca yılda 40 kitap okumalarına vesile olmak istemesinden dolayı, yani toplamda okurların 1000 kitap okuma hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olma düşüncesiyle verilmiştir.
2012 yılından bu yana, 9 yıldan uzun bir süredir kesintisiz olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Resmi hesaptan yapılan açıklamaya göre sitenin yayında olduğu 9. yıldönümü itibariyle 1.5 milyon okur, 21 milyon alıntı ve 900 bin kitap incelemesi ile kendi alanında en kapsamlı Türkçe arşiv olarak öne çıkmaktadır. Bu sayılar her geçen gün artmakla beraber 1000kitap Türkiye’nin en büyük sosyal etkileşim platformlarından biri olduğunu da belirtmek gerekir.
1000kitap Üye Olma ve Giriş Yapma
1000kitap kayıt olma bağlantısı ile siteye kaydolma sayfasına gidebilir ve kayıt işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Kayıt esnasında sizden ad-soyad, e-posta, cinsiyet ve doğum tarihi bilgileri istenir. Yine aynı sayfada oluşturulacak hesap için bir kullanıcı adı ve şifre belirlersiniz. Kaydolarak ve 1000Kitap’ı kullanarak 1000Kitap Kullanım Şartlarını ve Topluluk Kurallarını kabul ettiğinizi beyan etmiş olursunuz. Bu şart ve kurallara kayıt sayfasında ulaşabilirsiniz.
Eğer halihazırda bir hesabınız var ise https://1000kitap.com/giris-yap sayfasından eposta veya kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Bu işlemden sonra akış sayfasına yönlendirilirsiniz. Bu sayfa size ait bir anasayfa özelliği gösterir. Takip ettiğiniz okurların etkileşimleri, kendi paylaşımlarınız, takip ettiğiniz yazar, konu ve kitap gibi özellikler bu sayfada karşınıza çıkacaktır.
1000kitap Nasıl Kullanılır?
Az önce site veya uygulamadan nasıl hesap oluşturabileceğinizi ve giriş yaptığınızı anlattık. Bu aşamadan sonra kullanacağınız özellikler ve bilmeniz gerektiğini düşündüğümüz birtakım bilgeleri sizler için sıralıyoruz. Öncelikle ilk karşımıza çıkan akış sayfası bile başlıyoruz.
Akış sayfasında en yukarıda akış yazan bir kısım bulunmakta. Bu kısımda en yeniler ile öne çıkanlar olmak üzere iki seçenek vardır. Eğer takip ettiğiniz okur, yazar, konu sayısı az ise en yeniler seçeneğini; aksi taktirde öne çıkanlar seçeneğini seçmek sizin için daha yararlı olacaktır. Böylece gönderileriyle ilgilenmediğiniz veya etkileşimde bulunmadığınız okurların gönderileri akışınıza düşmeyecektir.
Ne okusam özelliği ile daha önce okuduğunuz kitaplara ve birtakım etkinliklerinize göre kitap önerileri alırsınız. Bu özelliği sadece kütüphanenizde yer alan kitaplar özelinde veya okuyacaklarım listenize eklediğiniz kitaplar ile kullanabilirsiniz. Böylece ne okusam, diye düşündüğünüz zaman bu kısıma geldiğinizde güzel öneriler ile karşılaşabilirsiniz. Örneğin şu an için Bütün Şiirleri (Sabahattin Ali), Oblomov, Bir Acıya Kiracı kitapları öneri listemizde ilk üçte yer alıyor.
Okuma hedefi bir yıl içinde okumayı hedeflediğiniz kitap sayısını ve son durumunuzu görebildiğiniz özelliği ifade eder. Ayrıca yıl içerisinde kaç alıntı ve inceleme girdiğiniz de buradan görüntülenebilir. Hedefinize ulaşabilmeniz için kaç günde kaç kitap okumanız gerektiğinin yanı sıra kaç sayfa kitap okuduğunuz da bu özellik içerisinde yer almaktadır.
Keşfet bölümünde sitede paylaşılan tüm yeni içeriklere ulaşabilirsiniz. Bu bölüm en yeniler, yükselenler, öne çıkanlar, ilgi görenler olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Öne çıkanlar genel olarak son birkaç dakikada veya saatte en yoğun etkileşim alan gönderilerin listelendiği yer iken, ilgi görenlerde bu genelde on saat üzeri ve günaşırı olarak yoğun etkileşim alan gönderilerin listelendiği kısım olarak göze çarpmaktadır.
Mesaj kısmı ikiye ayrılmaktadır. İlki normal olarak aldığınız mesajların gösterildiği kısım ve ikincisi de diğer mesajlar kısmı. Eğer biriyle daha önceden mesajlaşmadıysanız ve eğer bu kişiyi takip etmiyorsanız bu kullanıcıdan gelen mesajlar diğer mesajlar kısmına düşer. Buradaki mesajlara cevap yazmadığınız sürece okundu bilgisi karşı tarafa gitmez. Normal mesajlaşma bölümünde ise bu istisna dışındaki tüm mesajlarınız görünür. Mesaj ayarlarından kimlerin size mesaj gönderebileceğini ayarlayabilir, böylece gereksiz mesajlaşmaların önüne geçebilirsiniz.
Bildirim kısmı gönderilerinizin aldığı etkileşimlerin ve bir kullanıcının sizi takip ettiğini gösteren bir özelliktir. Bu kısımda aldığınız yorumlar, beğeniler, geri paylaşımlar, kaydetmeler en günceli en üstte olacak şekilde sıralanır.
Profil sekmesinde sizin tüm gönderileriniz listelenir. Ayrıca profilimi düzenle kısmından fotoğraf, meslek, konum, websitesi gibi bilgileri de ekleyerek kullanıcıların sizi tanımasına yardımcı olabilirsiniz. Yine bu sayfada okur puanı ve gösterim sayısı gibi terimlerle karşılaşacaksınız.
1000kitap Okur Puanı ve Gösterim Nedir?
1000kitap.com’da okurlar bir tür puanlama derecesine tabi tutulur. Bu derecelendirme sisteminde sahip olunan puanlara okur puanı denir. Okur puanının yüksek olması veya düşük olması sizin sitede erişebileceğiniz alanları kısıtlamamakta. Şu an için sadece yeni okurluk ve reklam kaldırma özelliklerine etki etmekte. Belirtmek isteriz ki, yeni okurluğa etki ettiğine tam olarak emin değiliz. Zira uzun yıllardır uygulamayı kullanmaktayız ve yeni okurluk son dönemlerin bir getirisi.
Reklam kaldırma özelliği ise tamamen okur puanı ile ilgili. Eğer 1000 okur puanına ulaşabilirseniz bu özelliği aktif edebilir ve reklam görmekten (tabiri caizse) kurtulabilirsiniz. Bu tür platformlar reklam üzerinden gelir sağladığından bu tercih size kalmış bir durum. Reklamları kaldırma için gerekli olan okur puanı 2021’in ilk yarısına kadar 500’dü, birden 1000’e çıkarılmış. Biz de 500’ün çok az olduğunu düşünüyorduk. Zira site yıllanıyor ve kullanıcıların önemli bir kısmı reklamları kapatırsa tek gelir kapısı olan reklamları da kaybeden site iflas eder. Abartmadan, kâr edemez diyelim. Şu an için okur puanımız 2351. Bu puan daha da artacak umarız.
Gösterim sayısının ne olduğundan tam olarak emin olamamakla beraber, profil sayfanızı ziyaret eden kayıtlı kullanıcıların sayısı diyebiliriz. Belki de kayıtlı olmayan kullanıcıları da sayıyordur. Bu açıdan biz de emin değiliz. Bu yüzden kesin bir bilgi değil. Şu an için almış olduğumuz gösterim 33.675. Neredeyse bir yıldır otuz üç binlerde kaldık diyebiliriz.
1000kitap’a Okuduğum Kitapları Nasıl Ekleyebilirim?
Öncellikle okuduğunuz kitabın adını arama kısmından aratın. Kitap mevcut ise kitaba tıklayarak sayfasına gidin. Kitabı bulamadıysanız eksik kitap bildir sekmesini profil menüsünden bularak oradan kitabın eklenmesini talep edin. Kitabın sağ yanında okuyacaklarıma ekle yazan bir kutucuk bulunmakta, oraya tıklayın. Karşınıza okuma kaydı sayfası çıkacak. Burada da okuyacaklarıma ekle kutucuğuna tıklıyoruz ve sayfa içerisinde karşımıza kısa bir liste çıkıyor. Listede okuyacağım, okuyorum, okudum, yarım bıraktım seçenekleri bulunmakta. Okuyorum kısmını seçtiyseniz okumakta olduğunuz sayfayı, okudum kısmını işaretlerseniz ne zaman başlayıp ne zaman bitirdiğinizi ayarlayabilirsiniz.
1000kitap Ayarları
Profilinize bir kere tıklayıp açılan menüden ayarlar ve gizlilik yazan kısma tıklayarak ayarlara ulaşabilirsiniz. Hesap kısmında eposta ve kullanıcı adınızı güncelleyebilir veya 1000kitap hesabınızı kapatabilirsiniz. Gizlilik kısmında mesajlaşma ve gönderileriniz gibi şeyleri ilgilendiren birtakım ayarları yapabilirsiniz. Keşfet kısmında ileti kitap filtresi; şifre kısmında yeni şifre; gece modunda renk ayarı ve reklam bölümünde reklam açma veya kapama özelliklerini ayarlayabilirsiniz. Ayrıca engellediğiniz ve sessize aldığınız kullanıcıları da buradan görüntüleyebilirsiniz.
1000kitap Hesap Silme
Yukarıda hesabı nereden silebileceğinize değinmiştik. Ancak tüm metni okumayacak olabilme ihtimalinizi düşünerek ayrıca bir başlık açma gerekliliği duyduk. Hesap silme işlemi ayarlardan yapılır. Bu hemen hemen her platformda böyledir. Profil fotoğrafınızın olduğu bölgeye bir kere tıklayın. Açılan menüde ayarlar ve gizlilik bölümüne gidin. En üstte hesap kısmını göreceksiniz oraya tıklayın ve açılan sayfada en altta hesabımı kapat yazan yeri göreceksiniz. Oraya tıklayarak 1000kitap hesap silme sayfasına ulaşabilirsiniz. Oradan şifrenizi yazarak hesabınızı silebilirsiniz. Ancak 24 saat sonra hesabınıza giriş yaparsanız hesabınız tekrar açılacaktır. Yani bu işlem bir tür hesap dondurma işlemidir diyebiliriz.
1000kitap’taki Alıntılar Güvenilir mi?
Aslında bu siteye herkes dilediği gibi içerik girebilmekte. İleti özelliğine emoji koyanlardan, şarkı paylaşanlardan, yorum yazanlardan tutun, farklı kitaplardaki sözleri paylaşanlara kadar birçok tip kullanıcı bulunmakta. Hal böyle olunca 1000 kitap alıntılar kısmına %100 güvenilirdir demek aptalca bir yorum olmaktan öteye gitmez. Ancak sitede bu sahte ve spam alıntılara karşı gönderiyi bildir seçeneği bulunmakta ve bu yolla sahte alıntı olduğunu düşündüğünüz alıntıları bildirerek paylaşılan alıntıların güvenilitlik düzeyini arttırabilirsiniz.
1000kitap Uygulamasında Nasıl Kitap Okunur?
1000kitap uygulamasında/sitesinde kitap okuma özelliği bulunmamaktadır. Bu sitede okuduğunuz ve okuyacağınız kitapları kaydedebilir, alıntı paylaşabilir, inceleme yazabilir, herhangi bir sosyal medya sitesinde olduğu gibi birilerini takip edebilirsiniz. Ancak, bu sitede kitap okuyamazsınız. Bu özelliği barındıran siteleri veya uygulamaları kullanabilmek için çevrimiçi kitap okuyabileceğiniz siteleri tarayıcınızdan aratıp bulabilirsiniz. Size yardımcı olmak amacıyla Gutenberg, Google Play Kitaplar, Kindle gibi uygulama ve sitelerden kitap okuyabilirsiniz. Gutenberg ücretsiz olmasına rağmen diğerlerinin ücretli bölümleri daha fazladır, lakin Gutenberg’te Türkçe kitap bulunmamaktadır.
Diğer Konular
1000kitap veya 1000k sürekli gelişmekte olan ve yeni güncellemeler almakta olan bir platform. Siz de sesinizi duyurarak birtakım isteklerde bulunabilir ve uygulamanın güncellemelerinin doğrulrusuna yön verebilirsiniz. Bunu en iyi şekilde geri bildirim gönder ve sorun bildir bölümlerinden yapabilirsiniz.
Ayrıca 1000kitap takipçi kasma konusu da çok fazla aratılmakta. Sitenin amacı insanları kitap okumaya teşvik etmek. Her ne kadar sosyal bir mecra olsa da takipçi kasmak yerine daha çok nasıl kitap okuyabileceğinize, daha doğrusu daha verimli nasıl kitap okuyabileceğinize yoğunlaşmanızı tavsiye ederiz.
Bu yazı ileride güncellenecek olup, eklenmesini veya çıkarılmasını istediğiniz bölümleri yorum aracılığıyla bize bildirebilirsiniz. 1000kitap hesabımı merak edenler 1000kitap hesap bağlantısından hesabıma ulaşabilirler. Esen kalın.
Aynı e-posta üzerinden ikinci bir hesap açamıyorum ne yapmalıyım?
Şifrenizi unuttuysanız üye olma sayfasında şifremi unuttuma tıklayın, size yeni şifre gönderilecektir. Sitelerin tamamına yakını bir hesap varken aynı mail üzerinden ikinci bir hesaba izin vermez.